apa dia aromaterapi

Apa Dia Aromaterapi Dan Penggunaannya

Aromaterapi adalah rawatan penyembuhan holistik yang menggunakan ekstrak tumbuhan semula jadi untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan. Kadang-kadang dipanggil terapi minyak pati.

Aromaterapi menggunakan minyak pati aromatik secara perubatan untuk meningkatkan kesihatan tubuh, minda, dan semangat. Ia meningkatkan kesihatan fizikal dan emosi.

Aromaterapi dianggap sebagai seni dan sains. Baru-baru ini, aromaterapi telah mendapat lebih banyak pengiktirafan dalam bidang sains dan perubatan.

Sudah Berapa Lama Aromaterapy Di Gunakan?


Manusia telah menggunakan aromaterapi selama ribuan tahun. Budaya kuno di China, India, Mesir, dan tempat lain menggabungkan komponen tanaman aromatik dalam resin, balsam, dan minyak. Bahan semula jadi ini digunakan untuk tujuan perubatan dan keagamaan. Aromatherapy diketahui mempunyai banyak manfaat fizikal dan juga saikologi.

Penyulingan minyak pati dikaitkan dengan orang Parsi pada abad ke-10. Walaupun amalan ini mungkin telah lama digunakan , maklumat mengenai penyulingan minyak pati hanya diterbitkan pada abad ke-16 di Jerman.

Pakar perubatan Perancis pada abad ke-19 menyedari potensi minyak pati dalam merawat penyakit. Doktor perubatan menjadi lebih mantap pada abad ke-19 dan fokus menggunakan ubat kimia. Namun, doktor Perancis dan Jerman masih menyedari peranan botani semula jadi dalam merawat penyakit.

Istilah “aromaterapi” diciptakan oleh pembuat minyak wangi dan ahli kimia Perancis, René-Maurice Gattefossé. Ia di tulis di dalam sebuah buku yang ditulisnya yang diterbitkan pada tahun 1937.

Ahli Kimia tersebut sebelumnya telah menemui potensi penyembuhan menggunakan lavender dalam merawat luka kesan terbakar. Buku tersebut membincangkan penggunaan minyak pati sebagai kaedah rawatan secara perubatan.

Bagaimana rawatan aromaterapi berfungsi?
Aromaterapi berfungsi melalui deria bau dan penyerapan kulit . Antaranya ialah seperti menggunakan proses :

  1. peresap ( diffuser )
  2. spritzer aromatik
  3. penyedut ( inhaler )
  4. garam mandi ( bathing salt )
  5. minyak badan, krim, atau losyen untuk urutan atau penggunaan topikal
  6. alat steam muka
  7. topeng tanah liat

Kita boleh menggunakannya sendiri atau boleh menggabungkan beberapa kaedah di atas. Terdapat hampir seratus jenis minyak pati yang ada. Pada amnya, orang menggunakan minyak yang paling popular.

Minyak pati boleh didapati dalam talian, di kedai makanan kesihatan, dan di beberapa pasar raya biasa. Adalah penting untuk membeli minyak pati dari pengeluar yang pakar di dalam bidang mereka. Ini memastikan anda membeli produk berkualiti 100% semula jadi.

Setiap minyak pati mempunyai pelbagai khasiat, kegunaan, dan kesan penyembuhan yang unik. Menggabungkan minyak pati untuk mewujudkan gabungan sinergis akan memberi lebih banyak faedah.

Insyaallah kita akan sambung lagi informasi mengenaia aromaterapi dalam post yang akan datang.

Anda ada apa apa soalan berkenaan aromaterapi?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top